Met het verlengde weekend heb je misschien wat meer tijd en zin om een recept
te maken waar iets meer werk aan is?
Deze crumble kan je eten als ontbijt of tussendoor op de momenten van je fruit.
Het is super lekker en vult goed!
De notenpasta die erin verwerkt is, die kan je ook gebruiken op je Leef & Eet brood
als beleg of in andere recepten.
Ingrediënten:
(5 porties)
60g boekweitmeel*
30g havervlokken*
60g kokosmeel*
1/2 koffielepel bakpoeder*
1/2 koffielepel vanillepoeder*
mespunt himalayazout*
5 druppels 100% vloeibare stevia*
1 kleine appel
450g gemengde bessen
1/2 koffielepel johannesbroodpitmeel
1 sinaasappel
1 soeplepel notenpasta
voor de notenpasta ( met deze hoeveelheden heb je een grotere hoeveelheid dan je nodig hebt voor dit recept):
125g amandelnoten*
125g hazelnoten*
himalayazout*
vloeibare stevia*
2 koffielepels kokosolie*
*verkrijgbaar bij je consulent
Bereiding:
Maak de amandelpasta:
Verwarm de oven voor op 180° Leg de noten open op een bakplaat en als de oven warm is dan laat je die 10 minuten goudbruin bakken.
Laat ze eerst goed afkoelen! Wanneer je niet gepelde noten gebruikt kun je de pel na het roosteren eraf halen. Doe daarvoor de noten in een schone handdoek, vouw die dicht en wrijf met de handdoek zo de vliesjes eraf.
Maak de pasta in een hakmolen/blender, zorg dat je potje van de blender goed gevuld is, anders blijven je noten tegen de wand kleven.
Wanneer dit toch gebeurt, kun je het gemakkelijk tussendoor van de zijkant afschrapen zodat de noten goed fijn gemalen kunnen worden.
De structuur zal eerst veranderen in fijn meel. Vervolgens kun je zien dat de olie uit de noten langzaam vrij komt.
Wanneer je mengsel te veel gaat plakken aan de zijkant van je machine kun je nu eventueel wat kokosolie toevoegen.
Blijf goed mixen tot het een vloeibare en romige substantie wordt. Voeg wat zout naar smaak toe of stevia als je de notenpasta zoet wil.
Bewaar de notenpasta in de koelkast
(Je kan deze notenpasta ook als beleg gebruiken, iedere dag een koffielepel. Wil je eens wat meer? 30g is dan 1 notenportie)
Maak nu de crumble:
Verwarm de oven op 180°
Snij de appel in vier, snij het klokhuis eruit, de pel eraf en stoof die aan tot appelmoes.
Rasp de pel van de sinaasappel, alleen het oranje deel. Pers de sinaasappel uit.
Meng het boekweitmeel, de havervlokken, het kokosmeel, de bakpoeder, de vanillepoeder en het zout.
Voeg de amandelpasta, de appelmoes en de stevia toe en meng tot een kruimelig deeg.
Doe ⅔ van het deeg in een ovenschaal. Druk met je handen goed aan.
Meng in een kom de bessen met het johannesbroodpitmeel, het sinaasappelsap en de rasp van de sinaasappel pel.
Verdeel het bessenmengsel over het deeg.
Verkruimel vervolgens het laatste deel van het deeg over de bessen.
Zet het geheel in de voorverwarmde oven en bak 20 minuten goudbruin.
Laat afkoelen.
Per portie is dit 1 fruitportie ( vergeet je aminozuren niet!) en 2 vezelporties
Wil je dit eten als ontbijt? Neem er dan nog een eiwitportie bij, bv 200ml melk uit de lijst.